Bondscoach Fiji selecteert speler (33) uit het park


Na een afwezigheid van 15 jaar keert James Hoyte terug in het nationale voetbalteam van Fiji. Op 33-jarige leefdtijd werd de aanvaller herontdekt door bondscoach Billy Singh, die hem ooit als 16-jarige liet debuteren in de trots van het eilandenrijk. Maar sinds het vertrek in 1986 van Hoyte naar Engeland zag Singh hem nooit meer spelen.

Dat is misschien maar goed ook, want Hoyte komt uit voor het tweede elftal van Tytherington Rock, een club uit een voorstad van Bristol, die z'n wedstrijden in de 'Bristol & Suburban Premier League' speelt in een park.

Een supporter bracht de voetbalbond van Fiji per e-mail op de hoogte van het bestaan van Hoyte en kreeg binnen de korste keren een berichtje terug van Singh. En zowaar, de bondscoach was zijn vroegere beschermeling niet vergeten en selecteerde hem meteen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Australië, Tonga en Samoa van volgende maand.

Na zijn vetrek uit Fiji probeerde Hoyte een bestaan als prof op te bouwen in Engeland, maar verder dan een stage bij West Ham United kwam hij niet. In die periode liep hij een zware knieblessure op, werd afgedankt door de Londense club en raakte aan de drank.

Andy Mathias, wasserij-eigenaar, voormalig prof van Bristol City en trainer van Rocks 2, viste hem op uit de goot. Hij gaf hem een baan in zijn bedrijf en zag Hoyte, die door zijn onregelmatige werk niet in aanmerking kwam voor het eerste team, opbloeien tot de sterspeler van de reserves.

Hoyte is dolgelukkig met zijn uitverkiezing. Mathias probeert nu voor zijn protegé enkele trainingen bij Bristol City te regelen, om de spits uit Fiji aan het hogere tempo te laten wennen.

Er is nog één probleem: Hoyte moet de reis naar zijn vaderland zelf betalen en is derhalve nog op zoek naar sponsors. Maar dat zal wel lukken, zeker nu hij met zijn verrassende uitverkiezing in het middelpunt van de belangstelling staat in Engeland.


Algemeen Dagblad, 15 maart 2001

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!