De 10 Geboden van SV Urk


Ze acteren op het hoogste niveau (Intersportcompetitie, hoofdklasse C) van het zaterdagvoetbal. Ze zijn de spelers van SV Urk.

Niet dat er zo bijzonder veel wordt getraind. Twee keer per week vindt voorzitter Dirks Bakker voldoende. Er zijn belangrijker zaken in het leven, catechisatie bijvoorbeeld. Urk is een club waar de waarden en normen van het gereformeerd-christelijk geloof in de praktijk tot uiting komen. Zowel buiten als binnen de lijnen.

"Een paar jaar geleden hebben we in het eerste elftal besloten te stoppen met vloeken en onnodige overtredingen," verklaarde Urk-middenvelder Jan Kramer een paar maanden geleden in de Volkskrant.

Er bestaat zelfs een speciaal gedrukte gedragscode voor de voetballers die het predikaat Tien Geboden heeft meegekregen.

Eerste gebod: "Als speler van Urk ben je in alle opzichten een voorbeeld voor anderen."

Vierde gebod: "Zowel in als om het veld vloek je niet. Je beledigt niemand en gebruikt geen schuttingwoorden of krachttermen. Medespelers en scheids- en grensrechters worden hierop zonodig aangesproken."

Dat deze geboden geen dode regels zijn, ondervond inmiddels menig bezoekende speler aan den lijve. Een voetballer van Be Quick werd door het Urkse publiek weggehoond nadat hij de naam van het opperwezen wat al te nadrukkelijk liet vallen.


Voetbal Totaal, maart 2000

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!