Burgemeester op z'n pik getrapt door lullige foto


De Haagse burgemeester Deetman heeft dinsdag bij het Openbaar Ministerie tegen een ADO-fan aangifte gedaan van 'schennis van de openbare eerbaarheid' en 'belediging jegens de burgemeester'. De supporter had zijn mannelijkheid getoond, terwijl hij met Deetman op de foto ging.

De burgemeester heeft bovendien het overleg met de fanclub van ADO Den Haag gestaakt. Op schennis van de eerbaarheid staat een maximale celstraf van drie maanden of 2250 euro, voor belediging van een ambtenaar gaat het respectievelijk om drie maanden en 3000 euro.

Het incident deed zich voor op dinsdag 4 november. De burgemeester was in het Zuiderpark voor overleg met de klankbordgroep ADO. Een supporter van de voetbalclub heeft zich daarbij in de 'businesslounge' van de vereniging op de foto laten zetten met Deetman. De man had zijn gulp geopend en toonde zijn geslachtsdeel zonder dat burgemeester Deetman dat wist.

De foto is inmiddels op grote schaal verspreid via internet. Te zien is hoe Deetman door de man, die in zijn ene hand een flesje bier heeft, wordt omarmd. Loco-burgemeester Engering schrijft nu aan de Haagse gemeenteraad dat Deetman 'uiteraard geen enkel vermoeden en/of op dat moment ook geen aanleiding had te veronderstellen dat de betrokkene zich misdroeg'.

Uit een brief van de gemeente aan de fanclub van ADO wordt duidelijk dat Deetman 'zeer ontstemd' is over de foto. Een schrijven aan de directie van ADO onderstreept dat: "Het geŽtaleerde gebrek aan respect en fatsoen van de zijde van de supporters heeft mij zeer negatief verrast en is niet bevorderlijk voor het imago van ADO Den Haag. Binnen afzienbare tijd wens ik van u te vernemen welke maatregelen u neemt in dezen."

Kom effe een lekker pilsje drinken, Deetman!

De gewraakte foto...Wij dachten meteen: Verrek, het is Dirk!!

Naschrift: ADO Den Haag was net zo min 'amused' als de burgemeester en legde de supporter eind december 2003 een stadionverbod op. Of de kous daarmee af is voor de man is nog de vraag; Justitie onderzoekt nog of hij aangeklaagd zal worden wegens schending van de openbare eerbaarheid en belediging.

Naschrift 2: De in Den Haag wereldberoemde striptekenaar Marnix Rueb gebruikte dit voorval voor de traditionele nieuwjaarsgroet van zijn creatie Haagse Harry in het regionale dagblad "De Posthoorn". Harry stond hierop afgebeeld naast de burgemeester, met hangend uit zijn broek de Haagse ooievaar ('auieva‚h'). De hoofdredactie van dit blad weigerde de tekening echter te plaatsen. Niet omdat ze bang waren voor de burgemeester, maar: "Je kunt niet uitsluiten dat de gemiddelde Posthoorn-lezer er niets mee heeft", aldus de officiŽle verklaring.

Voor de lezers van De Posthoorn die het nu zonder nieuwjaarsgroet moesten doen: hier is ie alsnog!

Haagse Harry en 'Deet'


Haagsche Courant, 3 december 2003 en 2 januari 2004

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!