Serena Williams
Amerikaans tennisster


Serena Williams in 1999

Het is een verhaal dat Richard Williams graag mag vertellen. Vijf kinderen wilde hij als vader achterlaten op deze wereld. Maar zijn vrouw Oracene had het na drie bevallingen wel gehad met de gezinsuitbreiding. Haar echtgenoot moest daarom spitsvondig handelen. Hij verborg de anticonceptie-pillen en overlaadde zijn echtgenoot met romantische gestes. Daarna kwamen er nog twee dochters ter wereld: Venus en Serena. Het gezinshoofd had zijn zin gekregen.

Maar daarmee was het plannetjesmaken van Pa Williams nog niet voorbij: hij wilde dat ze leerden tennissen, want daar viel geld en roem mee te verdienen. Dus werd er begonnen met trainen. Tussen hun opvoeding als Jehovah-getuigen door, waren de twee zusjes urenlang op de baan te vinden, dag in, dag uit.

De baan waarop ze begonnen lag in een buitenwijk van Los Angeles, waar het lang niet altijd even veilig was. Het gebeurde zelfs een keer dat er een kogel over het veld kwam fluiten. Trainer/vader Williams, niet van plan zijn droom door wie dan ook te laten verstoren, stapte kordaat op de delinquent af en gaf hem een uitbrander van jewelste.

Maar naarmate de prestaties van zijn dochters beter werden, en het verdiende prijzengeld navenant toenam, waren dergelijke acties niet meer nodig. Aan het eind van de jaren 90 zat Pa, vaak omringd door zijn halve familie, op de gerieflijkste plekjes van de mooiste tennispaleizen, want zijn dochters hebben het gemaakt. Ze werden daadwerkelijk nummer 1 en 2 van de wereldranglijst, en speelden menig finale tegen elkaar, waaronder de laatste vier Grand Slam-finales. Richard Williams kon z'n lol niet op, en liet dat maar wat graag zien. Toen Venus en Serena voor het eerst samen in de finale van het prestigieuze toernooi in Key Biscane stonden, hield hij op de tribune een bord boven zijn hoofd: "Welkom bij de Williams Show".

Nadat Serena haar oudere zusje Venus eerst nog vˇˇr zich moest dulden, is zij nu de beste geworden. De beste ter wereld. Ze won alle eerdergenoemde Grand Slam-finales (door haarzelf een "Serena Slam" genoemd) en werd in de VS verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Ook buiten de baan deed Williams de harten van (vooral mannelijke) fans dit jaar sneller kloppen. In de beroemde jaarlijkse "Swimsuit Edition" van het blad Sports Illustrated gaf ze zichzelf (bijna) bloot in een 4 pagina's tellende bikini-special. "Ik wilde zoiets al langer doen. Ik wil dat de mensen me ook eens op een andere manier kunnen zien, behalve alleen als sportster. Ik zou graag als Jennifer Lopez willen zijn.
Of ik iets aan mezelf zou willen veranderen? Ik denk dat je als vrouw blij moet zijn met wat je hebt. Je kunt het toch niet veranderen. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar ik zou 't niet doen. Hoewel, als ik maar een A-cup had, zou ik wel een boob job laten doen. Naar een B-cup bijvoorbeeld. Maar dat hoeft niet, want ik heb cup D."

Maar ook het leven van een jonge tennisgodin gaat niet altijd over rozen. Vorig jaar scheidden haar ouders, en kreeg ze te maken met stalker die haar overal ter wereld volgde. De 21-jarige Williams raakte er vooralsnog niet door van streek. "Ik ben sterk. Ik probeer me op de baan niet te laten be´nvloeden door dat soort dingen."

De rampspoed die haar dit jaar overkwam, bleek echter ook voor Serena te veel. Na Wimbledon raakte ze ernstig geblesseerd aan haar knie, en vervolgens werd in september de oudere zus van haar en Venus, Yetunde, doodgeschoten, toen ze in een voorstadje van Los Angeles toevallig in een straatruzie terecht kwam. Serena verdween, samen met Venus (die toevallig ook geblesseerd was), uit de publiciteit.

Het eerste wat we sinds maanden weer van de twee vernamen, was dat ze aanwezig waren op een modeshow aan de vooravond van het WTA-kampioenschap in november, waarop haar zus enkele sexy kledingstukken, die ontworpen waren door Serena, showde. Bij die gelegenheid maakte Serena ook bekend dat ze er volgend jaar in AustraliŰ weer bij zal zijn. We wachten ongeduldig af.(Klik op plaatje voor vergroting)


The making of a sports star Serena Williams Serena Williams Serena Williams Serena Williams Serena Williams Serena Williams Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena Williams Serena Williams Serena Williams Met collega-tenniskampioen Andre Agassi Met grote zus Venus Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated Serena in Sports Illustrated

Net als van bijvoorbeeld Anna Kournikova, zijn er van Serena Williams tientallen fakes op het web te vinden. Opvallend is, dat in tegenstelling tot de mooie plaatjes van Kournikova, de meeste creaties van Williams min of meer spottend bedoeld zijn. Een kleine verzameling vind je hier.H Home m e