Marianne Timmer
Nederlands schaatsster


Marianne Timmer

"Goede seks betekent automatisch een goede relatie," liet Marianne Timmer zich ooit in een interview ontvallen, en daarmee was het definitieve bewijs geleverd dat Marianne behalve over een gezond lichaam, ook over een gezond verstand beschikt. Sigmund Freud had de helft van zijn oeuvre achterwege kunnen laten als hij op één zo'n briljante conclusie gekomen was. Bovendien gaf Timmer half Nederland (lees: de mannelijke helft) hiermee de ideale quote in handen voor echtelijke onenigheden, als die andere helft weer eens moppert dat er 'te weinig gepraat' wordt. Te weinig gePRAAT?!?

Timmertje spreekt

"Ik ben voor mijn gevoel altijd bezig. Even daar naartoe, even een boodschap tussendoor. Aan het eind van de dag blijkt dan vaak dat het eigenlijk wel meevalt wat ik allemaal heb gedaan."

Kortom, een slimmerdje dus, die 'Timmertje'. Maar laten we vooral niet vergeten dat ze ook op de baan nog het een en ander gepresteerd heeft, je wordt tenslotte niet voor niets "Koningin van Nagano" - laat staan Sportbabe op deze site!
Maria Aaltje Timmer is geboren (1974) en getogen in Sappemeer, onder de rook van Groningen. Haar moeder was kapster en haar vader schapenhandelaar. Hierdoor kreeg ze een grote liefde voor dieren mee; nog steeds is het helpen fokken van schapen en verzorgen van lammetjes haar grootste hobby. Als klein meisje kreeg ze van oma haar eerste schaatsjes ondergebonden. Het lange, rechte Winschoterdiep dat vlak langs Sappemeer loopt, bleek een ideale springplank voor een glanzende sprintcarrière.

Timmertje spreekt

"Op zijn tijd drink ik een rood wijntje. Ik heb net weer in de krant gelezen dat een tot twee glazen per dag goed is voor je lever. Dat zijn goede berichten."

Halverwege de jaren 90 hoorden we de naam Timmer voor het eerst voorzichtig vallen in Studio Sport, en vanaf het moment dat ze in 1995 lid werd van Ab Krook's Kernploeg Allround gaat er geen winter meer voorbij of ze doet van zich spreken. Hoewel de start nog stroef was (in 1997 moest ze de Kernploeg wegens matig presteren weer verlaten) ging het na de invoering van de klapschaats plotseling crescendo. Menig trofee werd inmiddels omhooggehouden, van NK (de NK Sprint maar liefst 6 keer!) tot WK, en ze reed meerdere records aan flarden. Onbetwist hoogtepunt was natuurlijk de Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano in 1998, waar de hartsvriendin van Anni Friesinger en Christine Aaftink de titel op zowel de 1.000 als de 1.500 voor zich opeiste, en zo de titel van "IJskoningin" overnam die Yvonne van Gennip na haar Gouden Olympische Spelen in Calgary in 1988 achtergelaten had. Heel Holland hield van Timmertje, en een kweker uit het Drentse Dalen vernoemde zelfs een nieuwe passiebloem naar haar.

De bloem-versie van Marianne Timmer

De lichtblauw/lila "Marianne Timmer", die voor het eerst opkwam op de dag dat Timmer Olympisch kampioen werd in Nagano

Timmertje spreekt

"Wat in de roddelpers staat is dus echt allemaal roddel, merk je als je zelf in die bladen staat. Ik denk altijd: even kijken of ik nog iets nieuws heb meegemaakt."

Timmertje spreekt

"Wat Anky van Grunsven doet, vind ik heel knap. Ik heb zelf een poosje paard gereden. Om met een dier op een lijn te komen, is zo moeilijk. Praten kun je niet."

Een dergelijk hoogtepunt maakte ze sindsdien lange tijd niet meer mee, maar wie de ex van schaatser Kevin Overland en coach Peter Müller in de ogen keek, wist dat ze nog lang niet uitgeschaatst was. Een nieuw contract werd getekend, en tot en met de Olympische Spelen van 2006 in Turijn ging ze samen met o.a. Erben Wennemars en Mark Tuitert voor de nieuwe schaatsploeg van de Sponsor Loterij rijden.

Op zondag 18 januari 2004 volgde de tweede kroon op haar werk: in Nagano in Japan schreef ze geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw ooit de WK-Sprint te winnen. Wij zaten weer voor de buis en zullen dat hopelijk nog jarenlang blijven doen, al was het alleen maar om die kurkdroge en gevatte quotes van haar op te vangen, waarvan we er op deze pagina nog een paar verzameld hebben. Onze vriendinnen zullen ons erom haten(Klik op plaatje voor vergroting)


Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne Timmer Marianne TimmerH Home m e