Maria Sharapova
Russisch tennisster


Maria Sharapova

Maria Sharapova is één van die tennissterren die al op piepjonge leeftijd werd aangespoord op te gaan tennissen. Maar in tegenstelling tot meisjes als Monica Seles en de zusjes Williams was het niet haar eigen vader die deze taak ter hand nam. Het was de vader van een andere Russische tenniskampioen: Yevgeny Kafelnikov.

Maria Sharapova werd als enigskind geboren op 19 april 1987 in Nyagan, een stadje in het koude Siberië. Daar was haar familie terechtgekomen op de vlucht voor radioactieve straling na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl. In 1989 trok het gezin Sharapov (de A aan het eind van Sharapova's naam is omdat ze vrouwelijk is) verder naar het plaatsje Sochi, aan de Zwarte Zee.

Dat is ook de woonplaats van de familie Kafelnikov, ze leerden elkaar kennen, en op Maria's vierde verjaardag kreeg ze van vader Kafelnikov een tweedehands Dunlop tennisracket van Yevgeny kado. De kleine Sharapova was er zo verguld mee dat ze vanaf dat moment nog maar één ding wilde: tennisballen slaan. Zo hard mogelijk. Er ging geen dag voorbij, of Maria stond te oefenen tegen de zijkant van haar huis.

Twee jaar later mocht ze meedoen aan een tennis-clinic in Moskou, en daar was ook ene Martina Navratilova bij aanwezig. De levende legende was zo onder de indruk van de manier waarop de iele Russin de tennisballen over de baan joeg, dat ze vader Yuri Sharapov aanraadde om zijn dochter onder te brengen bij de wereldberoemde Tennis Academy van Nick Bollettieri in Amerika, waar eerder ruwe tennistalenten als Andre Agassi, Monica Seles en Jim Courier groot geworden waren. Toen ook de Russische bondscoach hem dit advies gaf, besloot hij het erop te wagen.

Met nog geen 1.000 dollar op zak en geen woord Engels sprekend, klopte hij samen met de verlegen 7-jarige Maria aan bij Bollettieri in Florida. Daar, moederziel alleen (haar moeder mocht pas jaren later overkomen vanwege problemen met het visum) en met een vader die alle mogelijke baantjes aannam om haar te kunnen ondersteunen, werkte Maria gedreven en geduldig aan haar slagenrepertoire.

Een banaantje gaat er altijd in bij Maria Sharapova
De wereld hoorde voor het eerst van Maria Sharapova in 2001, toen ze debuteerde in het juniorencircuit, en in één jaar slechts 3 van de 28 partijen verloor. Ze won direct 3 toernooien en herhaalde die prestatie in het volgende jaar, toen ze ook 3 partijtjes in het profcircuit mocht spelen. Daarvan won ze er 1 en verloor er 2, onder andere tegen Monica Seles.

In 2003 werd ze full prof en wist iedereen dat er een nieuwe ster aan het firmament verschenen was: ze sloot het jaar af met een uitstekende score van 34 zeges en 11 nederlagen. Een aantal kleinere toernooizeges volgden, totdat ze in 2004 definitief doorbrak en vriend en vijand verbaasde met een overwinning op de gedoodverfde kampioene Serena Williams in de finale op Wimbledon. Daarmee was ze de eerste Russische, en de op twee na jongste winnares ooit die op het heilige Engelse gras de schaal veroverde.

Vandaag de dag is de naam Maria Sharapova niet meer weg te denken uit de top van het mondiale damestennis. Niet alleen vanwege haar vaak briljante spel met keiharde services en groudstrokes, maar ook door haar keiharde gekreun tijden de slagenwisselingen, wat haar de bijnaam "Siberische Sirene" opleverde.

BNN-presentator Sander Lantinga in actie op het Centre Court
In Nederland kreeg ze in 2006 nog wat extra aandacht door een actie van BNN-presentator Sander Lantinga, die voor het programma "Try before you die" al streakend op Centre Court verscheen tijdens de kwartfinale die Maria Sharapova afwerkte tegen Elena Dementiava.

Sharapova kon er wel om lachen: "Jullie wilden toch meer amusement tijdens een damestennispartij? Dat hebben jullie gekregen. Godzijdank heb ik zelf nauwelijks naar die jongen gekeken, ik hoefde niet alle details te zien. Misschien doe ik dat volgende keer wel."

Ze won Wimbledon niet, maar later dat jaar wel haar tweede Grand Slam: de US Open. En hoewel ze ook nog een online studie volgt en af en toe modellenwerk doet, blijft haar grote passie nog steeds dezelfde die vader Kafelnikov ooit met een tweedehands racket in haar losmaakte: tennissen.


Overzicht van porno-sites

(Klik op plaatje voor vergroting)


Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova Maria Sharapova kijkt stiekem toch naar de nieuwe ballen van Sander LantingaH Home m e