Katarina Witt
Duits kunstschaatsster


Katarina Witt

In 1999 werd Katarina Witt verkozen tot favoriete sportster aller tijden in Amerika, naast basketballegende Michael Jordan, die de prijs bij de mannen kreeg uitgereikt. En daarmee is eigenlijk alles gezegd over het succes van de op 3 december 1965 in het Oost-Duitse Staaken geboren Witt. Haar leven is één groot sport-sprookje.

Nadat ze op 5-jarige leeftijd haar eerste schaatsjes aantrok, kwam ze 4 jaar later onder de hoede van bondstrainster Jutta Müller, die haar vervolgens in no time tot een kampioene kneedde. Haar zegetocht begon met een nationale titel in 1980, en vanaf 1984 kaapte ze werkelijk iedere internationale prijs die er maar te winnen viel, weg voor de neus van haar concurrenten.

Pamela Anderson en Katarina Witt tijdens de opnamen voor "V.I.P."
Na haar tweede gouden Olympische plak in Calgary in 1988 was het tijd om te gaan oogsten, en ruilde ze haar amateurstatus in voor een profcarrière. Daarmee was een derde gouden Olympische medaille van de baan, maar het was evengoed alles goud wat er blonk. Ze schitterde jarenlang in verschillende ijsshows, zette een succesvol eigen bedrijf op in de entertainmentindustrie, trad op als co-presentator bij WK's en was tussendoor in gastrolletjes in tv-series en films te zien, waaronder samen met Robert de Niro, Tom Cruise en Pamela Anderson (zie foto).

In 1998, op het toppunt van haar populariteit, deed ze half Amerika exploderen van genot door haar schaatsen - en niet alleen haar schaatsen - uit te trekken in een tien pagina's lange special voor Playboy. De bladen waren niet aan te slepen, en brak alle verkooprecords.
De opgeruimde Witt kon er, zoals altijd, de humor wel van inzien. "Ach, in Europa is naaktlopen toch al niet zoveel bijzonders," sprak ze op de groots opgezette presentatie. "In Oost-Duitsland had je naaktstranden, waar ik zelf ook vaak naartoe ging. Totdat mensen me begonnen te herkennen. Dan zagen ze me liggen, zeiden: 'Hoi, leuk je te ontmoeten', maar ondertussen keken ze niet naar mijn gezicht, haha."

Tegenwoordig is ze nog steeds druk bezig met haar bedrijf en de voorbereidingen voor een nieuwe ijsshow, "Katarina & Friends" geheten. Voor het laatste nieuws en een handtekening kun je terecht op haar website.(Klik op plaatje voor vergroting)


Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina Witt Katarina WittH Home m e