Corina Ungureanu
Roemeens turnster


Corina Ungureanu

Dat de val van een dictatuur nog niet direct betekent dat een land zich ook meteen de vrijheden van het Westen eigen maakt, bewijst het Roemeense "Playboy Schandaal" waarin turnster Corina Ungureanu de hoofdrol speelde.

Ze was toch al nooit moeder's makkelijkste, de op 28 augustus 1980 in Ploesti geboren Georgiana Ungureanu, beter bekend onder haar doopnaam Corina. Eenmaal tot de nationale selectie behorend, dreef ze haar trainers Octavian Belu en Mariana Bitang regelmatig tot wanhoop met haar recalcitrante gedrag. Bij Belu liep de frustratie soms zo hoog op, dat hij zijn heil zocht in een ouderwets pak slaag. Ungureanu onderging het gelaten: "Ik bedacht dat het in sport nodig was om een Spartaanse opvoeding te ondergaan. We waren geen juffershondjes. Waarschijnlijk bleef ik door die klappen juist in de gymnastiek, en kon ik presteren zoals ik heb gedaan."

En presteren deed ze. Samen met haar ploeggenoten domineerde Corina tussen 1996 en 1999 alle grote internationale toernooien. In '97 en '99 werd de wereldtitel veroverd, en in 1998 pakte ze individueel goud op de vloer op het EK.

Tijdens de vlucht terug van het WK in Tianjin (China) in 1999 besloot ze te stoppen. Trainer Belu slaakte een zucht van verlichting, maar helaas, hij juichte te vroeg. Want Ungureanu was nog niet terug in Roemenië, of ze accepteerde een aanbod van de Roemeense Playboy om naakt te poseren. De Roemeense turnwereld stond op z'n kop. Dit kon niet! Meteen na je afscheid naakt poseren, dat deed je niet.
De eerste die dit te horen kreeg was haar moeder, die een woedende nationale trainer, Mariana Stan, aan de lijn kreeg: "Weet u wel wat uw dochter gedaan heeft!" De toon was dermate agressief, dat moeder Ungureanu, ondanks dat ze haar dochter steunde, in tranen uitbarstte.

Maar daarmee was de kous nog niet af. Ungureanu werd direct geschrapt van de lijst met kandidaten voor de "Sportvrouw van het Jaar"-verkiezing. Levende turnlegende Nadia Comaneci viel Ungureanu publiekelijk af, door te zeggen dat ze de sport in discrediet gebracht had. Ook Octavian Belu was er als de kippen bij om haar de grond in te boren: "Hiermee toont ze een gebrek aan fatsoen, waarmee ze ook het imago van haar teamgenoten bezoedelt."
Ungureanu reageerde, zoals gebruikelijk, laconiek: "Ik zal maar niet zeggen wat ik van het fatsoen van Belu vind, als man en als trainer."

WK-team 1999

De Gouden Roemeense turnploeg van 1999.
Boven, v.l.n.r.: Maria Olaru, Simona Amanar en Corina Ungureanu.
Onder, v.l.n.r.: Andreea Raducan, Loredana Boboc en Andreea Isarescu.
Pijnlijk werd het pas voor Ungureanu, toen haar voormalige ploeggenootjes, al dan niet op order van hogerhand, weigerden samen met haar het podium te beklimmen tijdens het gala in december '99, waar de gouden turnploeg in de bloemetjes gezet werd.
En alsof dat nog niet genoeg was, besloot Nicolae Vieru, voorzitter van de Roemeense Turnbond, dat Corina ook haar bonus voor het winnen van de wereldtitel niet uitgekeerd zou krijgen: "Waarom moet ze geld van ons krijgen, ze heeft toch al genoeg van Playboy gehad?" Waarna de Roemeense playboy het voor Ungureanu opnam: "Dit is totaal ontoelaatbaar. Als Corina die 1700 dollar niet van de bond krijgt, krijgt ze die gewoon van ons."

Uiteindelijk krabbelde de bond terug. En was het de voorzitter van de Turnbond die het deksel op zijn neus kreeg, want Crin Antonescu, de Roemeense Minister van Sport, was van dergelijk "excessief puritanisme" niet gediend, en stuurde Vieru pardoes de laan uit.

Corina Ungureanu
Net toen Ungureanu dacht dat het allemaal voorbij was, raakte ze begin 2000 samen met haar vriend betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Beiden raakten zwaargewond. Maar ze liet opnieuw zien een vechter te zijn, en gebruikte de herstelperiode om alles van zich af te schrijven in een boek, "Corina Ungureanu - Eind en Begin" geheten. In juli 2001 zag het 130 pagina's tellende werk het levenslicht. Voor de presentatie liet haar medeschrijver, dichter Laurian Stanchescu, al gniffelend weten dat Ungureanu zich bepaald niet had ingehouden: "Dit boek gaat een flinke rel veroorzaken."
Daarna poseerde Ungureanu nogmaals voor Playboy, maar nu in de Japanse versie, samen met de voormalige turnsters Lavinia Milosovici en Claudia Presecan. Met z'n drieën speelden ze ook een bijrolletje (als naakte turnsters) in een erotische film.

Een clipje van één van Ungureanu's geslaagde turnoefeningen (zéér geslaagd!), is hier te bewonderen [3.777 kb].(Klik op plaatje voor vergroting)


Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina Ungureanu Corina UngureanuH Home m e