Barbara Schett
Oostenrijks tennisster


Barbara Schett

Het Verhaal: Toen Anna Kournikova zich in 2001 met een blessure moest afmelden voor het tennistoernooi van Wimbledon, schrok het Britse roddelblad The Daily Mirror zich een ongeluk. Ze hadden zich net verheugd op twee weken van mooie plaatjes en vette roddels met "Anna K.", maar die plannen dreigden nu in het water te vallen. Dus een nieuwe tennisbabe moest er komen.
Nu had het tennismagazine Ace de tot dan toe tamelijk onbekende Oostenrijkse Barbara Schett net uitgeroepen tot "Meest Sexy Speelster van het Jaar", dus de keuze was gauw gemaakt. Barbara werd terstond omgedoopt tot "Babsi", er werd een vet sponsorcontract met haar afgesloten, en een gedurfde fotoshoot gemaakt.

Het werd een afgang.
Niemand liep warm voor Babsi. De mooie plaatjes bleven uit, en het enige rumoer kwam van de Mirror zelf. Zo noemde het blad de vader van Jelena Dokic, Schett's opponente in de derde ronde, vooraf een "beest". Het enige wat de man tot dan toe op z'n geweten had, was het vernielen van een mobieltje van een journalist, maar de Mirror wist te melden dat hij "zeker zal proberen om Babsi vanaf de tribunes psychisch gek te maken". Dit leidde tot grote verontwaardiging van Dokic op de persconferentie na de wedstrijd, waarin Schett overigens uitgeschakeld werd.
De Mirror schreef ook dat zodra Babsi een tennisbaan betreedt, "het gebulder van al haar mannelijke fans haar begeleidt als een twinkeling in haar oren". Maar in werkelijkheid was er helemaal niets te horen, behalve het geklaag van Kourni-fans die in Schett toch echt geen waardige vervangster zagen. Een journalist timede zelfs dat het 25 minuten duurde voordat er überhaupt een "Come on Barbara" van de tribune klonk, en die was nog afkomstig van een oudere dame ook.
"Ik had het niet moeten doen," concludeerde Schett na afloop dan ook over haar samenwerking met de Mirror.Kortom, geen Kournikova dus, die Schett. Wel een redelijke subtopper in het hedendaagse vrouwentennis. Haar grootste prestatie tot nu toe, naast het winnen van wat onbeduidende toernooitjes, is de uitschakeling van Venus Williams in de eerste ronde van de French Open 2001.
Een innemend meisje ook, dat zich niet schaamt om te praten over zaken die wat verder gaan dan hoe je een bal het beste topspin kan geven. Zo vertelde ze openhartig over de pijnlijke breuk met haar trainer en Grote Liefde voor acht jaar, Thomas Prerovsky. "Om hem te vertellen dat ik er een punt achter wilde zetten, was het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen. De maanden erna waren verschrikkelijk. Ik hou nog steeds van hem, maar op een andere manier, nu. Ik moet nog steeds wennen aan het feit dat hij uit mijn leven is. Het is niet leuk."


(Klik op plaatje voor vergroting)


Barbara Schett Barbara Schett Barbara Schett Barbara Schett Barbara Schett Barbara Schett Barbara Schett Barbara SchettH Home m e