Anni Friesinger
Duits schaatsster


Anni Friesinger

Vraag: wat is de beste remedie tegen een slechte bui? Antwoord: naar een interview met Anni Friesinger kijken, na een overwinning van haar. Wie dat vrolijke, half Duits/half Nederlandse gekwek hoort, in combinatie met die twee helderblauwe ogen en die eigenwijze voortandjes, krijgt geheid een glimlach op zijn gezicht.

Anni Friesinger werd als Anna Christine Friesinger geboren op 11 januari 1977 in het Duitse plaatsje Bad Reichenhall, bij Inzell. Dat ze al vroeg met schaatsjes ondergebonden op het ijs stond, was geen wonder, aangezien haar moeder Jana Korowicka namens Polen meedeed aan de Olympische Winterspelen in 1976, en haar vader Georg Friesinger in 1973 deelnam aan het WK Sprint voor Junioren. Het duurde dan ook niet lang voordat ook Anni succes kreeg.

Amper 17 geworden, werd ze in 1994 al vijfde op het WK Allround. Nadat ze twee jaar later, als late tiener, op haar sloffen het WK voor Junioren in Calgary won, werd ze in 2000 voor het eerst 'echt' Europees Kampioen. Een jaar later werd in Boedapest ook de wereldtitel veroverd. Nadat ze begin 2002 voor de tweede keer de Europese titel pakte, waren de verwachtingen voor de Olympische Spelen in Salt Lake City hooggespannen. Maar dat pakte anders uit.

Anni Friesinger
In de aanloop naar de Spelen en tijdens het toernooi had de pers aandacht voor slechts twee dingen: haar vermeende haatverhouding met Claudia Pechstein, n haar borsten (dus eigenlijk drie dingen ). Wat de hartsvriendin van collega-sportbabe Marianne Timmer ook presteerde op de baan, de persconferenties na afloop gingen altijd over Pechstein en de borsten.
Of de gewaagde foto's in Duitse magazines niet ten koste van haar prestaties gingen. Of ze geen fotomodel wilde worden. Of het klopte dat de concurrentie jaloers op haar borsten was en haar zelfs voor loeder uitgemaakt had.

Anni vocht zich er dapper doorheen, maar verklaarde later: "Ik probeer niet te lezen wat de kranten schrijven, maar het komt helaas toch wel tot me. En dan ga ik toch twijfelen: ben ik wel fit, ben ik wel goed geconcentreerd?" Het pijnlijke resultaat was dat niet Friesinger, maar Pechstein de ongekroonde Koningin van de Spelen werd. Met 'slechts' n gouden plak (op de 1500 m) moest Anni naar huis.

Maar zoals het een waar kampioene betaamt, zat de ex van Ids Postma en Bart Veldkamp niet lang bij de pakken neer, en gezien haar hernieuwde Europese en wereldtitel (beide keren in Heerenveen), plus haar drie gouden plakken op het WK Afstanden dit jaar in Berlijn, hoeven we ons over de vorm van Anni weinig zorgen de maken. We zijn voorlopig nog niet af van dat half Duits/half Nederlandse gekwek...Welch ein Glck!(Klik op plaatje voor vergroting)


Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni Friesinger Anni FriesingerH Home m e