Alexandra Kosteniuk
Russisch schaakster


Alexandra Kosteniuk

De 18-jarige Alexandra Kosteniuk is een sensatie in de schaakwereld, en hard op weg om dat ook daarbuiten te worden. Op haar vijfde leerde ze schaken van haar vader, op haar tiende werd ze Europees Kampioen en vorig jaar tweede op het WK.

In tegenstelling tot veel andere schaaksters, aan wie de mode van de laatste 30 jaar voorbij lijkt te zijn geglipt, is 'Sacha' een cool, vlotgebekt meisje dat dol is op publiciteit. Ze rijgt het ene sponsorcontract aan het andere, speelde een rolletje in een Russische film, was model voor een nieuwe schaakkledinglijn en houdt een lezenswaardige site bij. Daarop vertelt ze haar levensverhaal, toont ze privé-foto's en maakt en passant reclame voor haar vader als 'on-line schaaktrainer' en haar boek "Hoe word ik Grootmeester op mijn Veertiende".

Ze wordt vaak vergeleken met die andere sport-sensatie uit Rusland, Anna Kournikova. "Dat is wel ok, mensen willen nou eenmaal graag vergelijken. Ik hoop alleen dat ik beter schaak dan zij tennist."

Toch blijft ze bescheiden. "Ik moet nog zoveel leren. Daarom speel ik zo graag tegen mannen. Die zijn beter, maar ik kán ze verslaan. Er zijn weinig andere sporten waarin vrouwen mannen kunnen verslaan. Daarom vind ik schaken zo leuk. De mannen mogen zich trouwens best wel eens wat beter kleden."(Klik op plaatje voor vergroting)


Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra Kosteniuk Alexandra KosteniukH Home m e