De weddenschap van Van Basten met Krajicek


Het verhaal begint in de praktijk van Ted Troost in Rotterdam. Terwijl Van Basten zich aan zijn veelbesproken rechterenkel laat behandelen, ligt hij de haptonoom een beetje uit te dagen. Troost houdt zich aanvankelijk Oost-Indisch doof, maar als Van Basten over Krajicek begint kan hij zich niet meer inhouden.

De voetballer, eigenwijs als hij is, weet zeker dat hij tegen de tennisser een punt kan scoren met een volley of een smash. "Dat moet lukken. Als ik nou een halfuur ga serveren, en ik loop elke keer keihard naar het net, dan komt er een moment dat ik die bal goed serveer. Dat kan gewoon niet anders," stelt Van Basten.

Troost is het zat en stelt voor naar het tennispark Overschie te gaan, waar Krajicek op dat moment toevallig aan het trainen is. De tennisser voelt wel wat voor de weddenschap en terwijl Troost op een bankje naast de baan plaatsneemt, begint Van Basten met serveren.

Krajicek heeft Troost beloofd voluit te gaan en hij mept, als de met veel risico slaande Van Basten de bal al over het net krijgt, de ene return na de andere langs de voetballer. Die wordt er een beetje moedeloos van.

Bij zijn 24e poging krijgt hij echter opeens een kans. Van Basten slaat de bal naar de backhand van Krajicek, die alleen maar met slice kan terugspelen. Van Basten stormt naar voren. De return is niet hard. Een goede volley en hij heeft het punt. Van Basten duwt zijn racket tegen de bal, die tegen de netrand komt en op de helft van de voetballer valt. "Shit!" klinkt het.

Maar Van Basten zet door en acht opslagen later gebeurt het onverwachte. De service van de voetballer is hard en goed, maar de tennisser heeft er weinig moeite mee. Van Basten staat al aan het net en volleert de bal terug. Krajicek raakt een beetje overmoedig en wil zijn tegenstander vernederen met een lob.

De bal gaat de lucht in, vol topspin en schijnbaar onbereikbaar. Het sportdier Van Basten volgt echter zijn instinct en rent naar achteren. In een uiterste poging raakt hij de bal. Krajicek staat aan de grond genageld. Buiten zijn bereik valt de bal twintig centimeter voor de baseline neer. "Had ik niet gedacht, Bassie," geeft Troost zijn ongelijk toe.


Eric de Bie - De missie van Richard Krajicek

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!