Scheidsrechterstaal


In 1874 werd de scheidsrechter geïntroduceerd bij het voetbal, elf jaar nadat de Football Association veertien reglementen had opgesteld. Toen het voetbal wereldwijd steeds populairder werd, groeide ook de rol van de scheidsrechter. Hij moest dus steeds meer nadenken over zijn functioneren.
De Rotterdamse historicus Cees Zevenbergen schreef hierover in 1986: "Merkwaardig genoeg is hij die door de spelers als een goede scheids wordt bestempeld, niet diegene die de regels honderd procent nakomt, maar iemand die de taal van de voetballers spreekt en een natuurlijke overheersing uitstraalt."

Misschien is het wel daarom dat we ons onorthodoxe beslissingen lang kunnen herinneren. Frans Derks was daar goed in, met zijn opmerkelijke tenue en acties. Hij was niet te beroerd om een speler uit te schelden of zelfs neer te leggen om te laten zien wie er de baas was.

Oud-scheidsrechter Doe Hans zei zelfs dat hij zijn wedstrijden beter in de hand had voordat hij de regels leerde kennen. Meteen nadat hij de regels had bestudeerd, ging het mis.
"Toen kwamen de conflicten," aldus Hans.

Hans Meerum Terwogt was behalve medewerker van de Nieuwe Rotterdamsche Courant ook een internationaal scheidsrechter, die heel goed wist welke emoties zijn beslissingen konden losmaken. Maar zich echt zorgen maken, deed hij niet.
"Een joelende menigte bij een foutieve beslissing, een vinnige kritiek in de krant, een nijdige anonieme brief, een scheldpartij door de telefoon, heus - het is heerlijk!"


NRC Handelsblad, 1 december 2000

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!