Nog meer korte anekdotes:


Het is halverwege de jaren 60. "We hebben nou een jochie van 17 rondlopen dat ons vertelt wat we moeten doen," vertelt Ajax-spits Henk Groot aan Herman Kuiphof. "Geven jullie hem dan geen draai om z'n oren?" vraagt de journalist. "Maar hij heeft steeds gelijk," antwoordt Groot.

(Drie keer raden over wie dit ging - SporTHumoR-team)

Jimmy Kemp, kok in een Schots ziekenhuis, was zo teleursgesteld over het beschamende spel van de nationale Schotse ploeg tijdens de WK 1978, dat hij in een lokale krant een advertentie zette. Hierin kondigde hij aan voortaan als Engelsman door het leven te willen gaan, en dat hij spraaklessen zou gaan nemen om van zijn Schotse accent af te komen.

In de aanloop naar het EK 2000 bracht rubberfabrikant Durex oranje condooms met sinaasappelaroma op de markt. Geciteerd uit het persbericht: "Uit een Engels Durex-onderzoek blijkt dat de meeste voetbalfans in de mood zijn voor seks. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden zegt eerder van plan te zijn condooms te kopen als hun ploeg wint."

De dikste speler uit de geschiedenis van het voetbal was doelman W. Foulke van Chelsea. Hij woog 139 kg en had maat 52 schoenen. 'Little Willy' werd hij door de Londenaren genoemd. Willy stond erop dat de kleinste speler van Chelsea, 1.50 m, aan zijn zijde het veld opkwam, hetgeen wijst op het grote gevoel voor humor van 'Little Willy'.

Willem van Hanegem was bij Feyenoord eens geblesseerd aan z'n linkerenkel. Voor de wedstrijd werd echter de rechterenkel over z'n kous ingetapet, dus daar gingen de tegenstanders op mikken. Een tip van Happel.

In maart 1974 speelde Za´re een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Egypte, in AlexandriŰ. De Egyptische koks van het hotel waar de Za´rezen verbleven, kwamen in opstand toen hen werd gevraagd om de nationale Za´rese lekkernij te bereiden: aap.
Het hotelmanagement stond de selectie van Za´re uiteindelijk toe om dat gerecht te eten, maar ze moesten de apen wel zelf bereiden en op de hotelkamer opeten. c De toeschouwers die in '74 aanwezig waren in Dortmund om Zweden, Nederland, BraziliŰ en Bulgarije in actie te zien, konden bij de dooie spelmomenten hun hart ophalen met andere dingen. Vanuit het stadion was er een mooi uitzicht op een nabij gelegen nudistenkamp.

De cup met de grote oren is blijkbaar te klein voor een baby. Dat werd een fan van FC Barcelona op pijnlijke wijze duidelijk toen hij in het clubmuseum zijn elf maanden oude kind in de beker, de hoofdprijs van de Europacup voor landskampioenen, zette.
Nadat de baby was gefotografeerd met de bokaal - een replica van de in 1992 gewonnen beker - kreeg de vader zijn kind er niet meer uit. Politie en brandweer hadden ruim twintig minuten nodig om het jongetje uit zijn benarde positie te bevrijden.

De gelijkmaker van de Mexicaan Blanco (Valladolid) zondag tegen Real Madrid kost de spelers van Valladolid een fortuin. Want door de 2-2 liep het team de helft van de hoofdprijs van f 14 mln in de Spaanse toto mis.
Iedere week lappen de spelers van Valladolid 1000 pesetas (f 13) de man om gezamenlijk de toto in te vullen. Afgelopen week was het de beurt aan de Argentijnse goalie Bizarri om de 14 uitslagen in te vullen. Hij zat goed met 13 duels. Het enige foutje was Real Madrid-Valladolid. Bizarri had op een zege van Real gegokt. In plaats van een prijs van drie ton de man moesten de spelers zich nu tevreden stellen met een 'fooitje' van f 2500.

Door een truc van een Spaanse radiojournalist is het salaris van Boudewijn Zenden bij Barcelona uitgelekt. De verslaggever van het radiostation TYM Tenerife belde technisch directeur Carlos Rexach en gaf zich uit voor een bestuurslid van Napoli dat belangstelling voor Dani en Zenden zou hebben. Wij wilde wel even weten wat het tweetal bij Barcelona verdient. Rexach vond dat geen probleem: "Dani heeft hier een salaris van 4,2 miljoen gulden en Zenden van 3,9 miljoen gulden. Ik weet alleen niet of dat bruto of netto is, maar dat kan ik voor u uitzoeken." Alle Spaanse media namen de onthulling van Rexach gretig over.

TV-presentator en stadionomroeper Carl Huybregts van Germinal Beerschot Antwerpen: "Attentie, attentie, op de parking staat een blauwe Volkswagen Polo waarvan de lichten branden. Ook staat er een rode Lada. Daarvan branden de lichten niet, maar de rest wel."

De broertjes Erik en Mark van Dijk, spelers van Toto Divisie-club Helmond Sport, verkeerden dagenlang in de waan dat er een foto van hen in Voetbal International zou staan. De tweeling poseerde op de markt in de meest kolderieke posities. Zo moesten zij in hun Helmond Sport-tenue plaatsnemen in een speelgoedauto van het Sesamstraat-duo Bert en Ernie. Dit alles werd in scene gezet door de collega's van het duo, die een bevriende fotograaf voor het complot wisten te strikken.

Tijdens ADO Den Haag-Cambuur Leeuwarden begaven de lampen van twee lichtmasten het. Er werd in allerijl een electricien opgeroepen, maar de man kwam het Zuiderpark niet in. Hij bleek een stadionverbod te hebben.

Andre Bergdolmo keek vreemd op, zaterdagavond tijdens de slotfase van Roda JC-Ajax. Waarom moest hij het veld verlaten? Zo slecht had hij toch niet gespeeld? Toch zag hij aan de rand van het veld het bord met nummer 3, zijn rugnummer, oplichten. En dus begon de Noorse verdediger, tegen wil en dank, aan zijn aftocht.
Pas onderweg, door het geschreeuw van ploeggenoten, kwam hij tot zijn positieven. De vierde official gaf met het bord namelijk aan dat er drie minuten extra zou worden gespeeld. Vandaar die '3'. Een tikkeltje beschaamd keerde Bergdolmo terug in het hart van de Amsterdamse defensie.


Verschillende bronnen, o.a. Voetbal International, Algemeen Dagblad, Haagsche Courant, "De eeuwige reserve" van Jan Mulder, Sportweek, "Goal - great moments in World Cup history" van John S. Snyder, Telegraaf

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!