Bacteriën en muziek verwennen ijs


Het kunstijs van Thialf is zo dood als een pier. Maar dat blijft niet lang meer zo. De Haarlemse ijsmeester Bertus Butter introduceert volgend seizoen 'levend ijs' op de betonbaan van Heerenveen. Het water wordt voorzien van bacteriën en muziek. Succes gegarandeerd, zegt Butter.

Butter, die bij Thialf als ijsadviseur werkt, wil ander water op de baan. "Wat er nu gebruikt wordt, is gewoon leidingwater. Daarin zitten teveel mineralen en chemicalieën. Die stoffen werken vriespuntverlagend, waardoor de ijsmachines harder moeten vriezen om ijs te krijgen."

De komende maanden gaat Butter met een eigen extract aan de slag. "Eerst wil ik 15.000 kuub hemelwater opvangen en vervolgens laat ik dat door een natuurlijk zuiveringsbed filteren. De bacteriën en planten zorgen ervoor dat het water in optimale conditie komt."

Daarmee is het geheim van de smid nog niet prijsgegeven. Butter verwerkt ook nog muziek in het water. "Het klinkt inderdaad vreemd, maar de vorm van het ijskristal verandert onder invloed van muziek.
In Japan hebben ze dat uitgebreid onderzocht. Men heeft daar kunnen aantonen dat bepaalde geluiden in staat zijn de moleculen van het water te verkleinen. Er was zelfs verschil te zien tussen muziek van Beethoven en heavy metal."

"Ik heb nu een apparaatje ontwikkeld waarbij het gezuiverde water met bacteriën geactiveerd wordt door een bepaalde frequentie. Door die trillingen krijg je compacter en taaier ijs."

Door de nieuwe techniek zal volgens Butter de glijweerstand omlaag gaan. "Het ijs wordt veel sneller. Ik garandeer hiermee nog vele wereldrecords voor de toekomst", zegt de ijsmeester stellig.

Butter zorgde vorig jaar november er mede voor dat er twee wereldrecords op Thialf-ijs werden verreden. Hij kwam toen met een nieuwe afstelling van de messen van de dweilmachine op de proppen. Het ijs werd daardoor vlakker en sneller.


Telegraaf, 15 januari 2001

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!