WK '78 bijna gemist


Het Nederlandse elftal heeft 20 jaar geleden bijna het WK voetbal in ArgentiniŽ gemist omdat de KNVB had verzuimd op tijd de lijst met 40 spelers naar de wereldvoetbalfederatie (FIFA) op te sturen. In een telegram dreigde de FIFA op 13 april 1978 alsnog BelgiŽ af te vaardigen naar het toernooi, als de lijst met internationals, compleet met pasfoto's en paspoortkopieŽn, niet binnen 24 uur binnen zou zijn.

Dit blijkt uit het gepresenteerde boek "Een vuile oorlog - WK '78: een nabeschouwing". Hierin baseert auteur Meindert van der Kaaij zich onder meer op gesprekken met voormalig tweede coach Jan Zwartkruis. Deze leidde Oranje uiteindelijk samen met bondscoach Ernst Happel naar de verloren finale tegen het gastland.

Het boze FIFA-telegram leidde indertijd tot de nodige commotie in Zeist. KNVB-official Jan Huijbrechts nam onmiddellijk contact op met Zwartkruis, met de vraag of deze de lijst kon samenstellen. Deze voelde daar niets voor omdat Happel de eerst verantwoordelijke was.

Toen Zwartkruis Happel belde om het probleem uit te leggen, reageerde deze zeer laconiek: "Heute kein tijd."

De verbouwereerde Zwartkruis wist Happel er uiteindelijk toe te bewegen zich anderhalf uur later in een hotel in Antwerpen te melden. Daar zetten de twee coaches de 40 namen binnen een half uur op papier. Bij het afscheid zou Happel nog geÔrriteerd hebben opgemerkt dat "dit ook telefonisch had gekund".


Telegraaf, 3 juni 1998

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!