Mijmeringen van een journalist


Rob Vente in de Haagsche Courant:

"...Zie ik Johnny Rep, dan gaan mijn gedachten terug naar het trainingkamp van Oranje tijdens het WK'74 in Duitsland. Rep zag vanuit zijn hotelkamer op de tweede verdieping de deftige bondsvoorzitter, de heer W. Meuleman, op het terras zitten. Pal onder hem.
Prompt vulde de Ajacied een glas met water en jawel, even later daalde een watervalletje op Wim Meulemans nietsvermoedende hoofd. Johnny suisde als de weerlicht twee trappen af en stond daarna samen met de woedende preses naar boven te kijken, en riep hoofdschuddend: "Wie doet nou zoiets? Nota bene op het hoofd van meneer Meuleman zelf."
De rechtsbuiten was later wel zo eerlijk om aan de voorman van de KNVB op te biechten dat hij zelf de zondaar was geweest. Omdat Wim Meuleman een aardige bobo was, riep hij lachend: "Zand erover, Johnny!" Al versomberde zijn gezicht weer enigszins toen Rep mompelde: "Maar ja meneer Meuleman, u heeft ook zo'n groot hoofd, het viel niet te missen."

...Als ik de thans 53-jarige Harry Vos tegenkom, denk ik geen moment aan prachtige partijen die hij als back voor ADO en Feyenoord speelde, maar schiet ik weer in de lach over het geintje dat hij ooit als PSV'er uithaalde. In de Eindhovense kleedkamer beweerde de Hagenaar met stalen gezicht dat-ie in zijn eigen neus kon bijten. Zijn Brabantse teamgenoten weigerden hem te geloven. Weddenschappen. Waarop Harry Vos het kunstgebit uit z'n mond haalde, de valse tanden in z'n neus plantte om daarop zijn geld te gaan ophalen.

...Bij het zien van Dick Schneider staat op mijn netvlies gegrift dat hij ooit tijdens de lunch in het spelershome van Feyenoord een velletje carbonpapier tussen de tosti van de voetbalmaffe trainer Wiel Coerver stopte en dat de Limburgse lawaaipapagaai, al roepend over "kappen en draaien", door at zonder iets te merken. En Schneider daarna: "U vertelt wel veel dubbel, trainer".

...Hoor ik Van Hanegem op Canal+, dan heb ik de keus uit ontelbare grappen. Deze bijvoorbeeld. Tijdens een training van het gouden Oranje in '74 zat de volijverige KNVB-secretaris Jan Huijbregts aan de rand van het veld in het zonnetje weg te dommelen. Van Hanegem ziet de geboren Hagenaar soezen en laat met zijn befaamde linkerbeen - "mijn rechter gebruik ik alleen om gas te geven in de auto" - de bal met een grote boog in diens richting suizen.
Terwijl het leder nog door de lucht vliegt roept Willem al:" Dat kun je niet maken, Krol. Niet doen Ruud." Aangezien Van Hanegem over een loepzuivere trap beschikt, belandt zijn dieptepass op het hoofd van de zonnende Zeister employé. Die schrikt zich het lazarus en kan daarna met een zeer wazig gezicht de restanten van wat eens zijn bril was, bij elkaar zoeken. En Willem weer: "Krol toch, dat flik je toch niet bij iemand van de grote bond."


Rob Vente in de Haagsche Courant

vorige anekdote index anekdotes volgende anekdote


Me Likey! Sharennnn!